+380 (44) 390 57 57Замовити дзвінок
  1. Ayvaz
  2. Статті
  3. Призначення трубопровідної арматури

Призначення трубопровідної арматури

Призначення трубопровідної арматури

Трубопровід, що служить для транспортування речовин в різному агрегатному стані (рідкому, твердому і газоподібному), неодмінно оснащується спеціальним механізмом для обмеження потоку або повного перекриття таких магістралей. Таким блоком є ​​трубопровідна арматура, керуюча об'ємом рідин за допомогою регулювання площі поперечного перерізу труб.

Сфера застосування

Трубопровідна арматура широко затребувана в різних галузях промисловості:

  • нафтогазова;
  • суднобудівна;
  • хімічна;
  • сфера енергетики;
  • харчова;
  • житлово-комунальна і інші галузі.

Вона володіє різним типом конструкції, при цьому складається з 3 обов'язкових елементів: вентиля, засувки або клапана.

Різновиди арматури для трубопроводу

За призначенням трубопровідні механізми регулювання потоків бувають 7 основних типів:

  1. Перший варіант служить для повного замикання середовищ і блокування пересування газу, води або сипучих матеріалів по трубопроводу. Виробляються такі модулі у вигляді засувок, кранів, засувок та вентилів.
  2. Регулююча - виконує коригування потоку руху рідини, газоподібних і інших речовин. Це забезпечує можливість змінювати температуру середовища, рівень компресії в патрубках, і обсяг споживання. Цей різновид випускається такими деталями, як вентилі, саморегулюючі клапани, відвідники конденсату і т.п.
  3. Запобіжна - нормалізує тиск в трубопроводі за допомогою автовідкриття спеціального клапану. Скидання надлишкового газоподібного, сипучого або рідкого матеріалу виконують запобіжні і перепускні клапани, а також мембранні запобіжники.
  4. Захисні трубопровідні механізми автоматизують відключення подачі речовини на певну ділянку, або весь комплекс магістралі, при досягненні критичних значень. Вони представлені відсічними і зворотними клапанами, або пневмо засувками.
  5. Фазорозподільча - найбільш часто застосовується в нафтохімічній, харчовій промисловості. Механізми в вигляді масловіддільників, вантузів і відвідників конденсату поділяють фази робочої речовини, що знаходяться в різних агрегатних станах.
  6. Змішувально-розподільна - застосовується для змішування декількох потоків в єдиний, або навпаки для подачі робочих середовищ через кілька відгалужень. Арматура представлена ​​в якості кранів-змішувачів для першого типу завдання, і клапанів для другого. Найбільш поширений принцип пристрою класичних змішувачів для побутових санвузлів, кранів для кухонних мийок.
  7. Контрольна - широко застосовується на різних виробництвах для моніторингу процесів пересування і рівня робочого середовища, що знаходиться в рідкому, газоподібному або сухому вигляді. Арматурні елементи випускаються в конфігурації пробково-спускних кранів, датчиків рівня.

Матеріал корпусу і комплектуючих

Область використання трубопровідної арматури залежить від того з чого вона виконана. Наприклад, керамічні і скляні деталі забезпечують підвищену стійкість до агресивних середовищ, тому вони рекомендовані для хімічної промисловості. Системи опалення краще укомплектувати сталевим типом арматури, виготовленим з низьковуглецевого або легованого сплаву, оскільки ці марки металу виділяють високу жароміцність. Для звичайних водопровідних, інших магістралей в квартирах і приватних будинках відмінно підходять також арматурні механізми з таких матеріалів як:

  • металеві: чавун, титанові, алюмінієві, латунні, нікелеві, бронзові сплави;
  • неметалеві полімерні і композитні матеріали.

Ayvaz


   

 

Переваги компанії Айваз

Гарантія на продукцію

Гарантія
на продукцію

Якість продукції

Якість
продукції

70 років досвід виробництва

70 років
досвід виробництва

20 років на ринку України

20 років
на ринку України