+380 (44) 390 57 57Замовити дзвінок
  1. Ayvaz
  2. Статті
  3. Який вибрати змішувач для ванної

Який вибрати змішувач для ванної

Який вибрати змішувач для ванної

Змішувач для ванни буде відрізнятися за технічними характеристиками і конструкції від кранів для мийки. Перш за все змішувач для ванної повинен забезпечувати задану температуру, зручність і економно витрачати воду. Моделі можуть мати різні форми і довжину зазвичай з поворотним механізмом. У приладів, зазвичай, буває тримач для лійки, перемикач з душа на кран, передбачений настінний монтаж.

Дорогі моделі можуть оснащуватися електронним керуванням, для регулювання температури, сили і спрямованості струменя води.

Змішувачі з одним важелем

Більш популярні сьогодні одноважельні крани, ніж двохвентильні, такі крани мають горизонтальний або вертикальний корпус, по центру якого розташований вилив. За допомогою одного важеля регулюється напір води і температура. Бувають моделі, де регулятор встановлений збоку. Такі моделі дуже зручні, естетичні, економічні, прості в установці.

Двох-вентильні змішувачі

Двох-вентильна конструкція зроблена на основі картриджів, які найчастіше бувають керамічними, з гумовими прокладками вже майже не випускаються - це класична конструкція, яка потроху відходить у минуле. Вилив буває різної висоти і довжини, подача води здійснюється двома вентилями круглої або хрестоподібної форми. Вибір температури і напору здійснюється обертанням вентилів. Такими пристроями користуватися не дуже зручно, а керамічні пластини дуже чутливі до домішок у воді, крім того до картриджів не можна застосовувати великі зусилля, вони досить крихкі.

Термостатичні змішувачі

Термостатичні моделі мають панель з сенсорними кнопками або механічними, бувають поворотні ручки, якими регулюється температура і включення. Температура і тиск підтримується в подальшому автоматично. Такі прилади дуже зручні, термостат нівелює перепади температури, і добре змішує воду різної температури, але змішувачі складні в установці.

Сенсорні змішувачі

Сенсорні моделі зручні, оснащені сенсорними датчиками і електронним управлінням, вода подається автоматично, якщо підставити руки під кран. Такі крани живляться від електрики, можна задавати потрібну температуру. Такі прилади дуже надійні і зручні, але і коштують недешево.

Каскадний тип змішувачів

Такі прилади відрізняються конструкцією виливу - у нього немає аератора, а отвір широкого діаметра, завдяки цьому забезпечується потужний і рівний тиск. Для такого виду приладів використовують труби більшого діаметру, працюють крани від акумуляторів.

Перемикач з душа на ванну

Перемикачі бувають наступних типів:

- ексцентрик;
- картридж;
- кульовий девіатор;
- корковий девіатор.

Механізм ексцентрика простий по конструкції, являє собою двосторонній шток з гумовою прокладкою, який рухається вправо - вліво або вгору - вниз, відкриваючи або закриваючи отвір.

Конструкція проста і дешева, прокладки легко можна замінити, але при цьому ексцентрик має досить великі розміри і вагу, прокладки можуть швидко зношуватися.

Картридж - має менші розміри і гарний зовнішній вигляд, більш зручний і служить довше. Картриджі виготовляють з латуні, тому термін служби досить великий, але механізм не можна відремонтувати, тільки замінити.

Кульовий девіатор - це куля з отворами, розташована в корпусі, вода переключає струмінь води в кран або душ, в залежності від положення кульки. Такий варіант краще за інших, конструкція виготовляється з латуні, але знову ж таки провести ремонт не вийде, потрібна буде заміна.

Корковий девіатор - по конструкції схожий на ексцентрик, тільки управляється не ручкою, а ковпачком, схожим на пробку. Розміри у такій конструкції невеликі і вага теж, в експлуатації корковий девіатор зручний і простий, але ремонт буде провести складно через відсутність у продажу деталей.

Тип установки:

- вбудовані;
- врізні;
- настінні;
- підлогові;

Вбудовувані прилади встановлюються в коробку або в нішу в стіні, цей вид монтажу зазвичай використовують для змішувачів кранів. Зовні залишаються виливи, важіль або вентилі і лійка. Монтувати таку конструкцію можна де завгодно.

Врізний тип установки передбачає наявність відповідних отворів на борту ванної. Змішувач кріпиться на борт. При цьому в комплекті йдуть шланги для підведення води, які ховаються під ванною, шланги можуть швидко зноситися. Такий вид монтажу підходить для окремо встановленних ванн.

Настінний тип кріплення найпоширеніший, використовується для кранів будь-яких типів. Одноважільний або двох-вентильний прилад кріпиться на стіну, на висоті приблизно - 30 см від бортика.

Підлоговий тип монтажу підходить для окремо встановлених ванн. Кран встановлюється на стійки, а труби для води та зливу йдуть під підлогою.

Сопло виливу

Сопло може бути зроблено в двох варіантах - у вигляді аератора або лійки. З аератором вода використовується більш економно, струмінь буде рівнішим.

Лійка, зазвичай, працює в двох режимах - струменя або душа, кожен режим має свої особливості. Лійка - душ є більш поширеним видом сопла, є широкий асортимент кранів з соплом-лійкою, з різними дизайнами, функціональністю, матеріалом і площею поширення води.

Лійка для душу

Лійки для душу бувають металевими або пластиковими, метал буде коштувати дорожче, з пластика дешевше, але при цьому пластик буде теж зручним і довговічним. Лійки для душу бувають крапельними, масажними і інтенсивними. Розміщення лійки може бути настінним, стельовим або ручним.

Матеріал змішувача

З матеріалів використовують нержавіючу сталь, латунь або більш ексклюзивну кераміку, силумін теж поширений, але при цьому має ряд недоліків - не довговічний, має в складі свинець, не тримає тиск більше трьох атмосфер.

Сталь має хороші характеристики зносостійкості, матеріал міцний і практичний.

Латунь теж надійний матеріал, служить довго, до складу входить цинк, не піддається корозії і деформації.

Кераміка - сучасний матеріал використовується в дорогих ексклюзивних моделях, практичний і стильний, але при цьому крихкий, вимагає дбайливого використання.

Силумін - алюмінієво-кремнієвий сплав, використовується в недорогих кранах, недовговічний і не міцний, не тримає великий тиск.

Який же вибрати змішувач

Перш за все потрібно дивитися на матеріал змішувача, оптимальний варіант - латунь або сталь, для додання більш красивого виду змішувачі покривають нікелем або хромом, останній вважається краще і міцніше. Перемикачі, ексцентрики і деталі кріплення можуть бути зроблені зі сталі.

Аксесуари - лійки і ручки можуть бути металевими або пластиковими, можуть бути оброблені деревом, малахітом або мармуром. Звертайте увагу і на вагу змішувача, краще щоб він був в межах 5 кг.

Придивіться до приладів з термостатом - така конструкція забезпечує гарне змішування води різної температури, і зменшує температурні перепади. Вибирайте прилад із захистом від зворотного потоку. Враховуйте витрату води змішувачем. Беріть кран з декількома варіантами монтажу.

Найдорожчими, практичними і зручними залишаються одні важелі, і двох-вентильні прилади, термостати, і сенсорні більш зручні, але коштують значно дорожче. Найоптимальніший перемикач з душа на ванну - кульовий або корковий девіатор.

Також потрібно дивитися на виробника і купувати у великих спеціалізованих магазинах.

Під будь-який змішувач потрібні шланги, про їх різновиди і особливості можна дізнатися в нашій статті.

Ayvaz


   

 

Переваги компанії Айваз

Гарантія на продукцію

Гарантія
на продукцію

Якість продукції

Якість
продукції

70 років досвід виробництва

70 років
досвід виробництва

20 років на ринку України

20 років
на ринку України