+380 (44) 390 57 57Замовити дзвінок
  1. Ayvaz
  2. Статті
  3. Гідростатичний рівнемір

Гідростатичний рівнемір

Гідростатичний рівнемір

Для визначення рівня рідини в резервуарах і ємностях встановлюю різні прилади. Це можуть бути виносні скла для візуального контролю, поплавкові датчики або пристрої, що вимірюють тиск. Принцип дії приладів останнього типу заснований на вимірюванні гідростатичного тиску, яке визначається в залежності від висоти стовпа рідини, що знаходиться над вимірювальним приладом, і її щільності.

Крім висоти рівня рідини, за допомогою таких рівнемірів можна визначити її обсяг. Так для вертикальних і кубічних резервуарів досить перемножити площу поверхні дна на висоту рідкого середовища. Для циліндричних ємностей горизонтальної установки рекомендується використовувати сенсорні датчики типу BD, які здатні видавати сигнал з урахуванням кривизни поверхні по програмно введеним значенням.

Особливості та існуючі конструкцій

Конструктивно за способом установки є 3 види гидростатических рівнемірів:

  • погружні;
  • врізні;
  • виносні.

Є кілька способів вимірювання, але в число найбільш поширених входять наступні три:

  • за допомогою датчика або електроконтактного манометра (ЕКМ) підключеного в нижній точці резервуара або ємності;
  • диференціальним манометром або датчиком;
  • шляхом визначення тиску повітря в трубці, опущеної в рідку середу.

Датчикам приладу потрібно вільне надходження зовнішнього повітря. Тільки за цієї умови прилад зможе проводити вимірювання без зовнішніх похибок. Для подачі атмосферного тиску в погружной датчик може використовуватися спеціальний кабель, в якому сигнальні лінії суміщені з герметичною порожнистої трубкою. На її закінчення встановлений спеціальний клапан, здатний пропускати рідину, і не випускати повітря. Особливості деяких вимірювань

Пристрій приладу і вибір матеріалу корпусу, залежить від умов експлуатації і виду вимірюваного середовища, яка може бути:

  • хімічно агресивною;
  • неагресивним;
  • пульпообразной;
  • густий;
  • абразивної.

Хімічно неагресивні рідини

Для вимірювання рівня неагресивних до нержавіючої сталі середовищ оптимальним, по співвідношенню ціна / точність / надійність є рівнеміри з корпусом з нержавіючої сталі і керамічним тензорезистивного сенсором з відкритою або захищеною мембраною. Однак тут слід враховувати, що відкрита мембрана з нержавіючої сталі підходить для випадків вимірювання рівня забрудненої рідини, але без включень, які можуть нанести механічні пошкодження датчика.

Захищена мембрана добре працює в середовищах з включеннями крупніше технологічних отворів в ковпачку. При наявності дрібних включень, здатних забити отвори або пошкодити прилад, краще відмовитися від нержавійки і використовувати більш дорогі пристрої з керамічної мембраною.

Хімічно агресивні розчини

Вимірювання в агресивних середовищах обумовлює вибір матеріалу корпусу, ущільнень, мембрани, а для заглибних конструкцій і спеціального кабелю. Вони повинні бути нержавіючої або слабо корозію в вимірюваної середовищі. При цьому необхідно враховувати ймовірність підвищення температури і корозійної активності робочої рідини. В кожному окремому випадку, прилад під агресивне середовище підбирають за таблицями хімічного стійкості речовин.

Абразивні, густі і пульпообразние речовини

Складність виміру рівня в таких середовищах обумовлена ​​тим, що мембрана не повинна мати захисного ковпачка. Оптимальним рішенням для таких рідин є прилади з керамічними мембранами. Однак слід враховувати, що ці пристрої більш дорогі і припускають велику похибку в порівнянні з металевими виробами, а також не можуть бути використані при існуючій ймовірності виникнення гідроударів.

Ayvaz


   

 

Переваги компанії Айваз

Гарантія на продукцію

Гарантія
на продукцію

Якість продукції

Якість
продукції

70 років досвід виробництва

70 років
досвід виробництва

20 років на ринку України

20 років
на ринку України