+380 (44) 390 57 57Замовити дзвінок
  1. Ayvaz
  2. Статті
  3. Види кульових кранів

Види кульових кранів

Види кульових кранів

Кульовими кранами називають особливий вид трубопровідної арматури, призначений для перекривання потоку рідини, яка проходить по трубопроводу. Головною відмінною конструктивної рисою таких кранів є запірний елемент у формі кулі з наскрізним осьовим отвором. Контроль стану кулі здійснюється через поворот ручки, з'єднаної з ним металевим штоком. Рукоять може мати форму важеля або «метелика». На кранах великого діаметру і в автоматизованих системах ручка може бути замінена електричним або пневматичним приводом.

У закритому положенні крана отвір запірного кулі повернуто перпендикулярно осі трубопроводу. Для відкривання слід повернути ручку на 90°. В результаті цього отвір в кулі співпаде з віссю труби, відкривши вільний прохід для робочої рідини. Для герметизації місця проходження штока через корпус встановлена ​​прокладка ущільнювача із зносостійкого поліпропілену, тефлону або штучного каучуку. Проста конструкція кульових кранів забезпечує високий рівень надійності і безвідмовну роботу протягом тривалого часу.

Спосіб установки на трубопровід

Залежно від конструкції з'єднання крана з трубопроводом розрізняють 4 типи кульових кранів:

  • приварні;
  • муфтові;
  • фланцеві;
  • комбіновані.

Корпус приварного крана зазвичай литий, що гарантує його герметичність в будь-яких умовах експлуатації. Зварене з'єднання відрізняється високим рівнем надійності, але ускладнює роботи по заміні і ремонту арматури.

Муфтові крани встановлюються на різьбовому з'єднанні. У числі основних плюсів можна назвати простоту монтажу, компактні розміри і можливість заміни при необхідності. Мінуси - низька межа робочого тиску рідини і існуюча ймовірність течі в місцях ущільнення різьблення.

Фланцеві з'єднання можуть працювати при високому тиску, легко монтуються і демонтуються, але вимагають наявності відповідних елементів, приварених до трубопроводу.

Комбіновані крани мають різні сполуки з двох сторін. Найчастіше використовуються для приєднання трубопроводів до ємностей, обладнання, вимірювальних приладів і регулюючої арматури.

Пропускна здатність

Крім типу з'єднання в класифікації кульових кранів враховується така важлива характеристика, як пропускна здатність. За цією ознакою розрізняють такі типи запірної арматури:

  • повнопрохідні;
  • напівпрохідні;
  • неполнопроходние.

У повнопрохідними кранів розмір отвору в кулі збігається з внутрішнім діаметром трубопроводу на 90-99% і гідравлічний опір арматури близько до нуля. У напівпрохідних запірних пристроїв діаметр отвору приблизно на один типорозмір менше, ніж у приєднаної труби. Всі інші входять в категорію неполнопроходних. Зазвичай їх використовують в якості звужує діафрагми для зниження напору і витрати при розподілі потоків в розгалуженої мережі.

Матеріал корпуса

Третя кваліфікаційна характеристика - це матеріал, який використовується для виготовлення корпусу. При цьому запірний куля і поворотний шток майже завжди з міцної легованої сталі.

Латунні крани найбільш довговічні, екологічно чисті і надійні. Не схильні до корозії і можуть встановлюватися на питні водопроводи. Головні недоліки - висока вартість і неможливість зварних з'єднань.

Увага! Не слід плутати латунну арматуру з силумінової, яка виготовлена ​​зі сплаву кремнію, алюмінію і міді вторинної переробки. Це дешеві, але вкрай ненадійні вироби, з малим терміном експлуатації, не здатні працювати при підвищеному тиску.

Сталеві крани дешевше латунних і можуть бути приварними. Однак при виборі арматури слід звернути особливу увагу на марку сталі. Вироби з низьковуглецевих сплавів недорогі, але схильні до корозії. Арматура з нержавіючої сталі довговічна, надійна, але коштує в кілька разів більше.

Кульові крани з полімерних матеріалів легкі і недорогі, проте, установка можлива тільки на пластикові трубопроводи.

Ayvaz


   

 

Переваги компанії Айваз

Гарантія на продукцію

Гарантія
на продукцію

Якість продукції

Якість
продукції

70 років досвід виробництва

70 років
досвід виробництва

20 років на ринку України

20 років
на ринку України