+380 (44) 390 57 57Замовити дзвінок
  1. Ayvaz
  2. Статті
  3. Види зворотніх клапанів

Види зворотніх клапанів

Види зворотніх клапанів

Зворотний клапан - запірний елемент трубопроводу, що запобігає руху води в зворотній бік. Крім того, пристрій сприяє підтримці необхідного напору рідини в системі. За допомогою описуваного пристрою забезпечується захист насосного, опалювального і водопровідного обладнання від різних поломок.

РІЗНОВИДИ ЗВОРОТНИХ КЛАПАНІВ

Види зворотніх клапанів

Описувані прилади поділяються на такі види:

  • дисковий клапан. Виріб відрізняється простотою конструкції і монтажу. Основним функціональним елементом такого пристрою є дисковий затвор, який зміщується в бік потоку циркулюючої рідини;
  • клапан кульового типу. Прилад відрізняється високими показниками продуктивності і здатний пропускати досить великі обсяги води. Встановлюється в системах трубопроводів, які використовуються для транспортування в'язких, холодних, неоднорідних середовищ;
  • підйомний клапан. Пристрій призначений для забезпечення нормальної роботи трубопровідних систем, за якими перекачуються гази і стиснене повітря. Виріб характеризується високими показниками запірної міцності;
  • поворотний клапан. Основним конструкційним елементом такої арматури є металевий диск, який зміщується радіально. Пристрій застосовується в інженерних мережах, які обслуговують котельні, промислові об'єкти і виробничі будівлі, теплові пункти.

Незалежно від модифікації зворотні клапани води мають оптимальну герметичність, завдяки чому їх застосування виключає ймовірність протікання. Також прилади характеризуються високою функціональною ефективністю, простотою конструкції і безвідмовною роботою в умовах інтенсивної і тривалої експлуатації.

Окремі різновиди розглянутих пристосувань виготовляються з урахуванням особливостей трубопровідної системи, параметрів робочого середовища, інших специфічних факторів. Такі клапани мають особливі конструктивні характеристики, що дозволяють використовувати їх при перепадах тиску.

До вищезгаданих приладів відносяться ударні і ненаголошені клапани. Якщо діаметр вирібу не перевищує 400 міліметрів, ударні явища майже не впливають його роботу. Для пом'якшення ударних вібрацій в трубах великого діаметру застосовуються спеціальні противаги або гідравлічні демпфери.

Варто відзначити, що ударні клапани встановлюються виключно на горизонтальних ділянках трубопровідних мереж. При цьому вони відрізняються невеликою чутливістю до агресивних і забрудненим рідин, які перекачуються по трубопроводу.

ОСОБЛИВОСТІ ЗАПІРНОЇ АРМАТУРИ

Відповідно до функціональними можливостями описувані пристосування поділяються на такі різновиди:

  • дренажні клапани. Забезпечують зниження тиску в інженерних мережах;
  • пристрої, призначені для відведення конденсату;
  • захисна арматура з функцією автоматичного відключення. Такі пристрої дозволяють виключити ймовірність аварії, захищають труби від розривів, які може спровокувати внутрішній тиск;
  • редукційні прилади. Знижують робочий тиск в системі шляхом збільшення опору;
  • контрольна запірна арматура. Управляє станом середовища, що транспортується за допомогою специфічних вимірювальних апаратів.

Зворотні клапани встановлюються на всіх видах трубопровідних систем, експлуатація яких пов'язана з постійним ризиком підвищення внутрішнього тиску. Арматура дозволяє попередити витік рідини при поломці того або іншої ділянки інженерної мережі.

Розглянуті прилади застосовуються для забезпечення безпечної та якісної роботи систем, за якими транспортується технічна або питна вода, нафтопродукти, гази, хімічні склади і щодо агресивні речовини. При виробництві лічильників води використовуються нержавіючі матеріали, завдяки чому вони не схильні до корозії і можуть використовуватися досить довго.

Ayvaz


   

 

Переваги компанії Айваз

Гарантія на продукцію

Гарантія
на продукцію

Якість продукції

Якість
продукції

70 років досвід виробництва

70 років
досвід виробництва

20 років на ринку України

20 років
на ринку України