+380 (44) 390 57 57Замовити дзвінок
  1. Ayvaz
  2. Статті
  3. Зворотній клапан для води: призначення, застосування, принцип роботи

Зворотній клапан для води: призначення, застосування, принцип роботи

Зворотній клапан для води: призначення, застосування, принцип роботи

Зворотний клапан - пристрій, призначений для забезпечення односпрямованої циркуляції середовища і блокування її руху в зворотному напрямку. Найчастіше цей пристрій застосовується в системах автономного водопостачання приватних будинків, де необхідно запобігти ймовірність відтоку води із системи при виключенні насоса для збереження в ній необхідного рівня робочого тиску. Також арматура цього типу встановлюється і в системах іншого призначення, в яких циркулює вода і слід дотримуватися таких же функцій.

Принцип дії

Принцип дії зворотнього клапана для води

Принцип дії зворотнього клапана для води досить простий:

  • У спокійному стані запірний елемент, який перекриває перетин трубопроводу, утримується пружиною в закритому стані.
  • При включенні насоса або подачі води іншим способом її натиск віджимає пружину, в результаті чого запор переміщається у відкритий стан і не перешкоджає циркуляції в потрібному напрямку.
  • Якщо ж інтенсивність подачі падає і починається зворотна циркуляція, зусилля на пружину знижується, і вона переводить запор назад в закритий стан, тим самим повністю блокуючи внутрішній контур.

Це стандартний принцип роботи зворотніх клапанів не тільки для води, але також для повітря та інших середовищ. Він простий, надійний і досить ефективний.

Основні види зворотніх клапанів для води

Найбільш поширеними на даний момент є пружинні системи, які відрізняються хорошим співвідношенням надійності спрацьовування, компактності і невибагливості. Вони доступні в найрізноманітніших виконаннях, поставляються, як в металевому, так і в пластиковому корпусі. Існують варіанти з системою відведення повітря під установку крана Маєвського. Але у всіх їх різновидах використовується тарільчасте запірний елемент, керований пружиною.

Також на ринку доступні зворотні клапана наступних типів:

  • Пелюсткові, названі так через зміну подпружиненного затворного механізму пелюсткової типу. Їх недолік - при замиканні відбувається відчутний удар, що негативно позначається на довговічності таких пристроїв.
  • Двостулкові з затвором, розділеним на дві стулки. Відрізняються компактними розмірами.
  • Підйомні муфтові з затвором у вигляді вільно переміщається по вертикалі золотника. Замикання тут відбувається під впливом власної маси і зворотного тиску води. Встановлюються такі клапани тільки вертикально.
  • Кулькові. Також встановлюються вертикально і замикаються металевим, переважно гумовим кулькою.

Існує також і ряд інших систем, але вони є переважно цільовими і вузькоспеціалізованими, широко не застосовуються.

Ключові характеристики

При виборі зворотного клапана в першу чергу необхідно спиратися не на розміри або зовнішній вигляд пристрою, і навіть не на його принцип дії, а на такі параметри:

  • Тиск закриття - номінальне, пробний і робочий. Цей параметр визначає, до якого рівня має впасти тиск подачі води, щоб клапан закрився.
  • Робочий діаметр, який повинен відповідати діаметру з'єднань встановленого або запланованого трубопроводу.
  • Пропускна здатність, яка повинна відповідати вимогам для системи в цілому.
  • Клас герметичності. Не всі клапани перекривають потік на 100%, і це прийнятно не у всіх випадках.

З огляду на ці критерії в процесі вибору арматури для своєї системи водопостачання, вдасться підібрати саме той варіант, який забезпечить необхідну функціональність.

Ayvaz


   

 

Переваги компанії Айваз

Гарантія на продукцію

Гарантія
на продукцію

Якість продукції

Якість
продукції

70 років досвід виробництва

70 років
досвід виробництва

20 років на ринку України

20 років
на ринку України