+380 (44) 390 57 57Замовити дзвінок
  1. Ayvaz
  2. Статті
  3. Всі види труб і їх характеристики

Всі види труб і їх характеристики

Всі види труб і їх характеристики

Створення трубопроводу - масштабний і відповідальний процес, що вимагає уважності до кожного свого кроку. Але перед тим як проходити всі етапи монтажу, необхідно вибрати головний елемент цієї системи - труби. У багатьох будинках сьогодні все ще встановлені чавунні, сталеві і навіть мідні труби, у яких є безліч позитивних рис, але є і відчутні негативні. Але сьогодні пропонується набагато більше матеріалів, і не тільки метали, а й пластики. У цій статті докладніше про те, які матеріали труб представлені на ринку, які їхні особливості, що під які комунікації підійде і як труби кожного виду правильно монтувати.

Мідні труби

Мідні трубиЯкщо хочеться чогось елітного навіть при створенні трубопроводу, то мідь підійде найкраще. Вона використовується давно і все її переваги вже відомі і перевірені часом:

  • Мідні труби довговічні і служать як мінімум 70 років, а зазвичай - більше 100.
  • Труба з цього матеріалу не псується і не втрачає якості з плином часу.
  • Зовнішній вигляд таких труб теж з роками гірше не стає.
  • Знезаражувальні властивості міді дозволяють воді зберігати чистоту і придатність для вживання.
  • Ультрафіолет і агресивний клімат не страшні для міді.

До речі, температурний діапазон, який витримують мідні труби, великий - від -200 до +500 ° C. Це дозволяє використовувати їх не тільки для водопроводу, але і для опалювальної системи.

Працювати з міддю просто, так як у труб з цього матеріалу невелика вага, і управляти ними можна як завгодно, вони піддаються згинанню, розпилювання, пайку. Щоб з'єднати труби з міді, якраз і стане в нагоді високотемпературна пайка, яка робиться за допомогою спеціального припою на основі срібла або бронзи, а після цього скріпити всі частини трубопроводу можна фітингами.

З огляду на вартість мідних труб і необхідність правильної обробки швів при зварюванні, єдиний і головний недолік такого трубопроводу - дуже висока ціна.

Сталеві труби

Сталеві трубиСталь - дуже надійний варіант для трубопроводу, з неї зараз робляться багато стояки, радіатори опалення і навіть рушникосушки. І такий вибір не випадковий, адже сталь міцна, візуальна приваблива, і при всьому цьому недорога. Тому їй віддають більшу перевагу, ніж більшості інших придатних для трубопроводів металів.

Однак, потрібно враховувати і недоліки:

  • Сталь схильна до корозії, тому їй і з внутрішньої сторони, і з зовнішньої, потрібно захисне цинкове покриття.
  • Так як труби зі сталі мають високу теплопровідність, ті, що проводять холодну воду, можуть потіти.
  • Внутрішня поверхня сталевих труб не завжди бездоганно рівна, через що на виступах поступово починає наростати накип, яка може майже повністю перекрити нормальний рух води.

Сталеві труби служать близько 40 років.

Також варто не забувати, що сталь важка, і це створює труднощі з монтажем. Щоб з'єднати сталеві труби, можна використовувати муфти, прес-фітинги або класичну зварювання. І якщо сталь оцинкована, то краще використовувати саме муфти або прес-фітинги, так як захисний шар цинку руйнуватиметься при нагріванні під час зварювання і буде потрібна додаткова обробка.

Чавунні труби

чавунні трубиРаніше з чавуну робилося багато - від посуду до мостів, і незважаючи на те, що він поступився багато позицій інших матеріалів, в забуття чавун НЕ пішов. Наприклад, він вважається дуже хорошим матеріалом для труб, особливо для каналізації і водопостачання завдяки високому опору корозії, стійкості до будь-яких перепадів температур і терміну служби понад століття.

Чавунні труби завжди товсті і мають не гладку поверхню зсередини, але це не заважає їм легко проводити великі обсяги рідин десятиліттями.

А єдиний недолік, який можна знайти у чавунних труб - тяжкість, через що встановлювати їх найважче. Навіть коли йдеться про види подібних труб з точки зору маси, то виділяють тільки дуже важкі, важкі і середньої тяжкості.

Зазвичай частини чавунних труб скріплюються спеціальними прокладками і розтрубами, а ще обробляються антикорозійним складом.

Пластик в виробництві труб

труби з пластикуНезважаючи на широку поширеність металів, пластикові труби сьогодні поза конкуренцією. Популярність їм забезпечили такі переваги, як:

  • Стійкість до різкої зміни температури.
  • Відсутність схильності до корозії.
  • Нездатність обростати накипом зсередини.
  • Довговічність, так як можна використовувати як мінімум 50 років.
  • Стійкість до агресивного навколишнього середовища.
  • Простота в установці.
  • Невелика вага.
  • Низька вартість.
  • Відсутність тепловтрат.
  • Безліч видів, що розширює сферу застосування.

Пластикових трубах навіть не потрібне спеціальне обладнання для з'єднання, достатньо простих фітингів.

Але крім позитивних рис є і негативні:

  • При регулярному нагріванні пластикові труби повільно втрачають еластичність, так як вони схильні розширюватися, коли по ним йде гаряча вода.
  • Постійне перебування під ультрафіолетом, наприклад, на сонці, знижує термін служби пластикових труб.

Варто розповісти і про особливості тих видів пластикових труб, які використовуються частіше за інших:

Поліетиленові труби. Поліетилен - еластичний матеріал, і при цьому міцний, тому він відмінно підходить для створення труб. Через еластичності такі труби можуть проводити дуже холодну воду і витримати її замерзання і отмерзаніе всередині. А ось з гарячою водою можуть виникнути труднощі, тому що якщо температура води буде близькою до температури кипіння, то труби просто почнуть плавитися. Також такі водопроводи бояться ультрафіолету, але зате завдяки гладкій внутрішній поверхні не обростають різними домішками.

З'єднуються труби з поліетилену зазвичай фітингами під обтиск, але можна й інші методи, що буде залежати від різновиду і розміру самої поліетиленової труби.

Труби із зшитого поліетилену. Завдяки спеціальній обробці з використанням високого тиску, цей матеріал стає більш міцним і стійким не тільки до низьких, але і дуже високих температур. Тому подібні труби нерідко встановлюються не тільки під водопроводи і опалення, але і для створення теплих підлог. Тим більше що монтувати їх дуже просто, для з'єднання потрібні всього лише прес-фітинги.

Сама процедура з тиском називається зшивкою, і існують силанового зшивання, на основі пероксидів або гидропероксидов, зшивання електронами в електромагнітному полі, а також за допомогою азотних сполук.

Поліпропіленові труби. За характеристиками схожі на труби із зшитого поліетилену, але коштують менше. Їх можна з'єднати пайкою, а підійдуть вони для водопостачання, опалення та навіть системи каналізації.

Полібутиленові труби. Полібутилен теж еластичний, але набагато міцніше поліетилену, тому з'єднувати труби з нього можна тільки зварюванням. Зазвичай використовується для створення водопроводів, так як добре справляється з низькими температурами і високими до 90 ° C. Полібутилен дуже сприйнятливий до вогню і не переносить фарбування.

ПВХ труби. Полівінілхлорид найбільш щільний і міцний з усіх пластиків, використовуваних для виробництва труб. Вироби виявляються жорсткими, стійкими до вогню і ультрафіолету, і простими в монтажі завдяки малій вазі і можливості з'єднуватися простим склеюванням. Єдиний недолік - ПВХ не екологічний матеріал, так як до складу входить хлор.

Металопластикові труби. Володіють всіма позитивними рисами і пластикових труб, і металевих. Вони підійдуть і для приватних будинків, і для багатоквартирних, водопроводів будь-якої складності і навантаження, так як можуть витримувати температуру до +95 ° C, ненадовго - до +110 ° C. Такі труби мають довгий термін служби, еластичні і не вимагають зварювання. Все завдяки багатошаровості, коли тонкий шар алюмінію затиснутий між полімерними шарами. При монтажі варто пам'ятати, що в зонах з'єднання алюмінієвому шару не варто стикатися з іншими металами, а самі труби потрібно встановлювати закритим способом, залишати зовні їх не можна.

Гнучка сантехнічна підводка

Вона являє собою шланг в обмотці з металу або гофрований шланг із пластику, який зазвичай застосовується для створення висновків каналізації. Ці шланги легко витримують високий тиск всередині себе, але не дуже стійкі до механічних пошкоджень. Зазвичай їх використовують, щоб з'єднати з основною трубою або стояком пральну або посудомийну машину, раковину і т. Д. Так як всередині обплетення з металу завжди розташований шланг з етиленпропіленового каучуку, то по ньому можна проводити навіть питну воду, так як ця гума нетоксична і має відповідний клас.

Під'єднується підводка штуцерами, які іноді можна вкрутити в пристрій, що підключається, але іноді потрібно використовувати накидну гайку, її нагвинчують на торець труби.

Ayvaz


   

 

Переваги компанії Айваз

Гарантія на продукцію

Гарантія
на продукцію

Якість продукції

Якість
продукції

70 років досвід виробництва

70 років
досвід виробництва

20 років на ринку України

20 років
на ринку України