+380 (44) 390 57 57Замовити дзвінок
  1. Ayvaz
  2. Статті
  3. Проблема нестабільного тиску в централізованому водопостачанні

Проблема нестабільного тиску в централізованому водопостачанні

Проблема нестабільного тиску в централізованому водопостачанні

Проблема нестабільного тиску в централізованому водопостачанні вже знайома не тільки власникам багатоквартирних будівель, але і господарям приватних будинків, а також котеджів або дач. Через перепади напору трапляються найрізноманітніші ексцеси, трубопровід нерідко починає протікати, сантехніка виходить з ладу. Допомогти убезпечитися від можливих плачевних наслідків зможе такий елемент водопровідної арматури, як регулятор тиску, пристрій має низку позитивних характеристик, які варто знати ще до відвідування спеціалізованого магазину для придбання.

Різновиди агрегатів

Проточні редуктори працюють за своєрідним принципом, що вхідна рідина ділиться на кілька дрібніших потоків за рахунок деталей, розташованих усередині корпусу приладу. Кінцеве значення тиску після регулятора передбачається на заводі виробнику, найчастіше можна зустріти маркування з показаннями в 3,0 атм.

Регульовані редуктори більш практичні у використанні, є як поршневі, так і мембранні пристрої. Саме зниження тиску відбувається при змінах просвіту клапана, ці дії залежать від взаємодії двох сил: пружності пружинного елемента і напору рідини. Чим більше сила подачі рідини, тим меншим буде просвіт клапана, діапазон настройки робочого процесу варіюється в межах від 1,5 до 6,0 атм.

За типом навантаження пристрою розрізняють:

  1. Динамічні. Працюють тільки при постійній подачі води.
  2. Статичні. Незалежно від кількості розбору, агрегати здатні підтримувати заданий тиск.

Температурні режими:

  1. Пристрої розраховані на гарячу воду.
  2. Пристрої розраховані на холодну воду.

Моделі, оснащені поршнем, коштують дешевше, але вони вважаються дуже чутливими до якості води в системі, мембранні редуктори обійдуться дорожче, ці екземпляри менш вибагливі і відрізняються високими показниками точності.

Регулятори для квартири

Якщо показники напору в трубопроводі будуть вище 4,5 атм., то за будівельними нормами будівлю в обов'язковому порядку забезпечують редуктором. Причому агрегат вийде вмонтувати в стояк або перед індивідуальними сантехнічними приладами. Власник запросто зможе задати необхідний тиск окремо для бойлера, пральної машини або змішувачів.

Динамічних моделей найчастіше вистачає для систем з безперервною подачею води, ЦВС або теплопостачання. На думку фахівців, для багатоквартирних будинків краще підібрати модель, розраховану на роботу в статичному режимі. Виконувати монтаж пристрою раціональніше всього до приладів що вимірюють показання, це захистить їх від згубного впливу надлишкового напору рідини.

Приватні будинки і дачі

Власники індивідуальних систем водопостачання неодноразово стикалися з наслідками гідроударів, які виникають при включенні і виключенні основного насоса. Нівелювати перепади напору допоможуть редуктори, найчастіше це статистичні моделі. Якщо мова йде про системи опалення, то установка проводиться перед циркулярним насосом, в цьому випадку підійде агрегат для безперервної подачі теплоносія, власник здатний обмежиться динамічною моделлю.

Нерідко господарі дач піклуються про гарну продуктивність системи поливу і зниженні витрат на зрошення території, в цьому відмінно допомагають проточні редуктори. Відсутність можливості провести регулювання не є недоліком, але довговічність приладу здатна здивувати кожну людину.

Технічні характеристики пристроїв

Перед покупкою певного зразка слід ретельно обміркувати деякі важливі моменти, одним з яких є діаметр підключення. При знайомстві з маркуванням необхідно відшукати абревіатуру «ДУ» або «DN», якщо показник виглядає як ДУ15, редуктор передбачений для труби в 15 мм, нерідко виробник вказує розміри різьби в дюймах.

Номінальний тиск не менш важливо врахувати, цей показник позначається як «РУ» або «PN» і вимірюється в атмосферах, а також МПа. Маркування РУ16 означатиме, що агрегат розрахований на 16 атмосфер, пристрій відмінно підійде для монтажу в квартирі. При виборі слід врахувати спосіб підключення, для будинків або дач часто передбачаються різьбові з'єднання, фланцеві редуктори частіше використовуються на великих виробництвах. Варто звернути увагу на наявність муфти, якщо пристрій з внутрішньої, а не зовнішньої різьбою.

Ayvaz


   

 

Переваги компанії Айваз

Гарантія на продукцію

Гарантія
на продукцію

Якість продукції

Якість
продукції

70 років досвід виробництва

70 років
досвід виробництва

20 років на ринку України

20 років
на ринку України